Federal-Dent Fogszakorvosi Rendelök

1136 Budapest Tátra u.5/d, IV.em.
(1) 359 314, (20) 928-4233
2100 Gödöllő Szilhát utca 47.
(28) 420-202, (20) 928-4233


Gyakori Kérdések, tanácsok

Tapasztalataink alapján az alábbi a kérdéseket teszik fel a páciensek legtöbbször, ezért kifejezetten laikusok számára, jól érthetően, szakkifejezések nélkül, röviden válaszolom meg a kérdéseket. Tegye fel Ön is kérdését! Rossz kérdés nincs, csak az amelyet nem tesznek fel!

Általános tanácsok

Fog eltávolítás, szájsebészeti mütétek utáni teendök:


Gyógyszerek

 • Fájdalom csillapítók: Cataflam 3x1 vagy Algopyrin 3x1 vagy Donalgin 3x1
 • Antibiotikum: a felírt antibiotikumot a megadott dózisban kell szedni (ha bármilyen probléma pl bőrkiütés, allergia előfordul hagyja abba a szedését) Probiotikum: pl. Normaflor vagy Protexin az antibiotikus therápia mellett célszerű szedni. Az antibiotikum és a probiotikum szedése között legalább 3 óra teljen el.
 • Calcium pezsgő tabletta 2x1 naponta amíg a duzzanat fenn áll
 • Gengigél a műtéti területet naponta többször kenje be a zselével (segíti a seb gyógyulást)

Jegelés

A műtét természetes velejárója az arc duzzanat amely a jegelés hatására gyorsabban csökken. 10 perc jegelés, 20 perc szünet és így tovább amig szükséges.

Szájápolás

A fogmosást a műtét napján a műtéti területen kerülje, csak a többi fogat kell megmosni, másnaptól a műtéti területen is puha fogkefével csak a fogakat.

Öblögetés a műtét napján TILOS az öblögetés (szájöblögetővel sem) másnaptól pl.: Curasept, Cosodyl, Clorhexamed, Meridol használata javasolt.

Étkezés

Ha volt zsibbadás, annak megszünte után lehet enni, inni. Lehetőség szerint kerüljük a rágást a műtéti területen. Ne fogyaszon folyékony tejes ételeket (kefir, joghurt, tej) 4-5 napig.

TILOS

Műtét utáni 4-5 napban sportolás, megeröltető fizikai munka, hajolgatás, szauna, napozás, műtét napján alcohol fogyasztás, felső állcsonton végzet műtétek esetén orrot fújni, tüsszenteni.


Fáj a kezelés?

A kezelések nem járnak fájdalommal, mivel azoknál a beavatkozásoknál, amelyek fájdalommal járhatnak érzéstelenítést alkalmazunk.

Mennyibe kerül a kezelés?

Minden páciesnek kezelési tervet készítünk az INGYENES KONZULTÁCIÓ után, ahol személyesen, az Ön igényeinek megfelelő kezelést választjuk. ennek része a kezelések díj is.

Milyen gyakran kell ellenöriztetni fogaimat?

Általánosan félévente, évente javasolt a kontroll vizsálat, így könnyebben megelőzhetőek a nagyobb elváltozások. Ha valamely beavatkozás történt, ettől eltérő időpontokat javasolhatunk.

Mi történik az elsö találkozáskor, konzultáción?

Megismerjük a páciens általános és fogászati állapotát, majd elmondja a panaszait. Ezt szájvizsgálat követi, amely során mind a fogazatot, mind a szájüreg nyálkahártyáját alaposan megvizsgáljuk, szájüregi rákszűrést végzünk. Itt lehetőség nyílik feltenni kérdéseket, valamint elmondjuk észrevételeinket. Összegzés képpen összeállítjuk a páciens személyre szabott kezelési tervét.

Mit jelent a kezelési terv?

Ez egy olyan lista, amely részletesen felsorol minden beavatkozást, amelyre a páciensnek szüksége van ahhoz, hogy fogazta tökéletesen egészségessé és esztétikussá váljon. A lista természetesen a teljes fogászati kezelés árait is tartalmazza, rejtett költségek nélkül. A kezelési tervet a páciens nyomtatot formában megkapja.

Mennyi idö alatt készül el az új fogpótlásom?

 • Korona, illetve híd esetében 2-3 alkalommal kell jönni. Ez vonatkozik a legmodernebb fémmentes és klasszikus fémkerámiai fogpótlásokra is.
 • Implantációt a gyógyulási/csontosodási idő követi (kb. 3-6 hónap, esettől függ), ínyformázás (7-10 nap), majd a végleges fogpótlás elkészítéséhez 2-3 alkalommal kell jönni.
 • Implantációt a gyógyulási/csontosodási idő követi (kb. 3-6 hónap, esettől függ), ínyformázás (7-10 nap), majd a végleges fogpótlás elkészítéséhez 2-3 alkalommal kell jönni.
 • Kivehető fogpólás elkészítéséhez 4 alkalom szükséges.

Fontos, hogy a legtöbb esetben akár azonnal tudunk ideiglenes fogpótlást készíteni, így Önnek nem kell fog nélkül távozzonia a rendelőből!

Milyen anyagból készül a korona vagy híd?

A végleges koronák vagy hidak több fajta anyagból készülhetnek:

 • Fémmentes korna vagy híd
 • Porcelánnal leplezett fém korona vagy híd:
  A speciális fogászati ötvözetből készült szürkés színű fémváz egyedileg meghatározott színű és formájú porcelán leplezést kap.

Gyakran előfordul, hogy a fémötvözetek valamely összetevőjére (leggyakrabban a nikkelre) a páciensek allergiásak, ezért a Federal-Dent renedelőinkben csak nikkel mentes anyagból készülnek a fogpótlások. Természetesen a fémvázak aranyból és titánból is készühetnek, amelyek ugyan úgy esztétikusan porcelánnal leplezettek.

Mi a fogsor / protézis / teljes kivehetö fogpótlás?

Ennek a fogpótlás típusnak teljes foghiány esetén alkalmazzuk. A fogsor alapja egy speciális fogászati akrilát alaplemez, amin a műfogak találhatóak. A protézis vákum hatással rögzül a szájban. A fogak alakját színét a pácienssel együtt választjuk ki, hogy minnél egyedibb legyen. Sokat segít, ha olyan fényképpel rendelkezik, amelyen látszódnak eredeti fogai. Előnyei: kitölti a beesett arcot, visszaadja a rágóképességet, gyorsan és fájdalom nélkül elkészül. A fogsor stabilitását implantátumokkal lehet fokozni.

Lötyög a fogsor / protézis a számban van erre megoldás?

Igen! Lehetséges, hogy az adott fogsort túl régóta viseli és ez idő alatt a a száj megváltozott. Ilyen esetekben lehetőség van - esettől függően - a régi fogsor javítására, új fogsor készítésére, illetve implantátummal való stabilizálásra.

Le kell cserélni a régi koronámat vagy hidamat. Amíg elkészül az új fogpótlás, fog nélkül leszek?

Nem! Erre az átmeneti időszakra a legtöbb esetben ideiglenes fogpótlást készítünk, így Ön változatlanul tud társaságba menni, dolgozni, csupán egy kicsit óvatosabban kell étkeznie, mivel az ideiglenes fogpótlás csak kismértékű terhelést bír, célja az esztétika fenntartása és a lecsiszolt fogak védelme.

Mit jelent az ideiglenes fogpótlás?

Amíg készül az új fogpótlása, addig sem kell fog nélkül lennie! Hiszen Önnek ugyan úgy kell élnie mindennapjait, mint máskor. Erre az időszakra a legtöbb esetben átmeneti fogpótlást készítünk, így Ön változatlanul tud társaságba menni, dolgozni, csupán egy kicsit óvatosabban kell étkeznie, mint máskor, mivel az ideiglenes fogpótlás csak kismértékű terhelést bír, célja az esztétika fenntartása és a lecsiszolt fogak védelme.

Mennyi ideig lesz jó egy tömés?

Általánosságban az esztétikus tömések („fehér Tömés”) körülbelül 5-8 évig, de lehet, hogy tovább is jók.

Mennyi ideig lesz jó egy korna / híd?

A koronák, illetve hidak átlagos kihordási ideje 8-10 év, ennyi idő elteltével érdemes lecserélni.

Mi az implantátum?

Az implantátum egy titán műgyökér, amelynek segítségével pótolni tudjuk az elvesztett fogakat. A titán műgyökeret az állcsontba ültetjük, ez az implantáció, amelyet a szervezet befogad.

Mi az implantáció?

Ezzel a megoldásal úgy lehet fogat pótolni akként, hogy a foghiány melletti épp fogakat nem kell lecsiszolni. Előzetes 3D röntgen, esetleges CT vizsgálat alapján meghatározzuk az implantátum pontos méretét, helyét, majd helyi érzéstelenítésben az implantátum (titán műgyökér) az állcsontba kerül. A beavatkozás helyét összevarrjuk, majd kb. 1 hét elteltével eltávolítjuk a varratokat. Az implantátum teljes gyógyulásához esettől függően 3-6 hónapra van szükség. A gyógyulást követően ínyformázás történik (kb. 1 hét), majd a fogpótlás típusától függően 2-4 kezelés után új fogaival mosolyoghat a világra. Tökéletes megoldás, ha egy vagy több fog hiányzik, illetve teljes foghiány esetén is. Fogsor stabilizálására is kivállóan alkalmas.

Fájdalmas az implantáció?

Nem, mert helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás alatt el van zsibbadva, fájdalmat nem érez. Egyik betegünk beszámolója szerint semmivel sem különb, mint bármely egyéb kezelés, fájdalmat nem érzett. Az implantációt követően 1-3 napos duzzanat előfordulhat, így a beavatkozás időpontját célszerű úgy tervezni, hogy nyugodt körülmények között, szükség esetén jegeléssel kezelhesse otthonában a beavatkozás tüneteit.

Mi az inlay / betét?

Ez egy nagyméretű, nagyon pontos „tömés”, amelyet ragasztással rögzítünk a foghoz. Lenyomat alapján, az Ön fogába készül. Anyagát tekintve készülhet esztétikus anyagokból, amelyek észrevehetetlenek, egyedileg szinezhetők, ilyen a préselt kerámia és a kerámiaszemcsékkel megerősített kompozit inlay / betét. Illetve aranyból. Alkalmazásával bizonyos szituációkban lehetőség van a elkerülni a korona készítését.

Letört a fogamból egy darab. Milyen megoldás van?

Ennek a problémának a kezelése a letört rész nagyságától függ. Amennyiben kis darab darab tört le, általában a hiány töméssel megoldható, kiegészíthető. Ha nagyobb rész hiányzik lehetséges, hogy betéttel / inlay-vel vagy koronával lehet helyreállítani a hiányt. Fontos, hogy a fog minnél előbb ellásra kerüljün, nehogy tovább törjön. Rágás inkább a másik oldalon történjen.

Mi a gyökérkezelés?

Ezzel a kezeléssel bizonyos esetekben meg tudjuk menteni a fogat. Gyulladt, fájdalmas fogaknál, érzéstelenítés mellett, eltávolítjuk a fogból az ideget, ezáltal a fájdalom megszűnik, majd az ideg csatornát megtisztítjuk és feltöltjük, ez a gyökértömés. Ehhez a legmodernebb, digitális, gépi eszközöket alkalmazzuk, így a hagyományos módszerekhez képest töredék idő alatt és rendkívüli pontosággal végezzük ezt a beavatkozást. A gyökérkezelt fog végleges ellátása történhet töméssel, betéttel / inlay-vel, illetve koronával.


Partnereink

Egészségpénztárak

Alianz, Patika, PRO VITA, Aranykor, NAVOSZ, Winterhur, Uniqa, Generali, OTP, Vitamin, MKB, Tempo, Credit Suisse, Dimenzió, Talizmán, Honvéd, Medicina, Quaestor, AXA, Üdülési Csekk

Részletesen
Az önfeledt mosolyért

Elérhetöségeink

Budapest

1136 Budapest Tátra u.5/d, IV.em.
(1) 359 314, (20) 928-4233

Gödöllö

2100 Gödöllő Szilhát utca 47.
(28) 420-202, (20) 928-4233

Térkép
Fel!